Om företaget fightCOtwo
En historia om att vilja göra skillnad på riktigt
Med våra duktiga medarbetare och partners har vi skapat en plattform som tar ett helhetsgrepp på både biologisk mångfald och klimatfinansiering
Naturen har inte tid att vänta
En frisk natur med stor biologisk mångfald spelar en avgörande roll i kampen för klimatomställningen. Levande ekosystem binder stora mängder kol och har en stabiliserande effekt på många kretslopp.
Naturen har under årmiljoner utvecklat system som håller hela jorden i balans. Klimatfrågan och bevarande av biologisk mångfald är två sidor på samma mynt.

"Vår historia börjar med ett stort miljöengagemang och en vilja att agera och göra något åt vår tids stora fråga, klimatomställningen. Jag har varit miljöentreprenör i mer än 30 år. Aldrig har det varit så tydligt som idag att det är här och nu vi måste agera."
Fred Sundström
Founder

En verifierad process
Vi har utvecklat ett kvalitetssystem för systematiskt arbete och korrekt redovisning av våra produkter och dess innehåll. Våra analyser och beräkningar är forskningsbaserade och vi samarbetar med biologer specialiserade på naturvärdesbedömningar. System och metod är andrapartsverifierat av Intertek Certification AB.
Eco Technology
Eco Technology är en digital plattform utvecklad av fightCOtwo. Det är ett centralt verktyg för hantering och bearbetning av stora mängder data och är framtagen specifikt för analys av skog- och våtmark samt biologisk mångfald.
Fältbesök
Vi gör alltid fältbesök innan avtal tecknas. Där kontrollerar vi skogliga data, förekomst av biologisk mångfald och sociala värden. Naturvärdesbedömningen, som sker med vår egenutvecklade app, är utförlig och hänsyn tas till ett flertal olika faktorer, även omgivande landskap. Detta ger en systematisk och väl underbyggd bedömning av biologiska värden samt ett mycket bra underlag för mätbarhet och uppföljning.

Skogens värden
Människan har nyttjat skogen i tusentals år, den har varit avgörande för vår överlevnad och har en viktig roll även i dagens samhälle. De senaste 100 åren har brukandet av skogen blivit alltmer intensivt och industrialiserat, ekonomiska intressen har i stor utsträckning varit styrande och naturskogar ersatts med mer artfattiga produktionsskogar.
Skogens andra värden, de biologiska och sociala, men även kolinlagring, står ofta i konflikt med det klassiska kalhyggesbruket.


Kolinlagring
Skogen är en kolsänka, den binder koldioxid i atmosfären till en kolreserv i såväl träd, växtdelar som mark. Markkol bundet i mykorrhiza och svampar utgör en stor del av kolreserven som ökar med stigande ålder på skogen. Vid kalhuggning dör mykorrhizasvamparna, vilket gör att kolsänkan i marken omvandlas till en utsläppskälla. Ett hygge utgör en koldioxidkälla under de första 10-20 åren efter avverkning (genom markrespiration och förhöjd nedbrytning). Därefter gör tillväxten av de nya, planterade träden att skogen åter blir till en koldioxidsänka. Det tar sedan ungefär lika lång tid till för den nya, växande skogen att fullt ut kompensera för de tidiare utsläppen och nå ett ackumulerat netto-utsläpp på noll efter ca 30 år.
Långlivade träprodukter såsom virke gör att kolet stannar kvar i träet under lång tid medan pappersmassa och biobränsle ofta har en kort livscykel där kolet återgår till atmosfären vid förbränning. I dagsläget går 80% av den biomassa som tas ut från svenska skogar till kortlivade produkter.
.jpg)
Biologiska värden
En utarmning av arter pågår i den svenska skogen, det myllrande ekosystem som äldre naturskog utgör går inte att återskapa i homogena produktionsskogar.
Slutavverkning missgynnar många arter, inte minst svamp, mossor och fåglar. De ytor som avsätts för att skyddas mot avverkning är ofta små och utgör öar av äldre skog i ett annars fragmenterat landskap, med en utarmning av de livsmiljöer som äldre skog utgör.
Konsekvenserna av hur ekosystemen påverkas när arter försvinner eller dör ut är svåra att överblicka, många samspel och beroenden mellan arter är fortfarande okända. Känt är att produktionsskogar har en sämre förmåga att stå emot yttre påfrestningar såsom stormskador, insektsangrepp och bränder, jämfört med äldre, diversifierade skogar med robusta ekosystem.
Sociala värden
Människans kontakt med naturen är ett ursprungligt behov och viktigt för vårt välmående. Studier har visat att människans förmåga till välbefinnande och återhämtning påverkas positivt av att vistas i skogen.
En skog som bär inga eller små spår av skogsbruk har särskilt stora sociala värden, exempel på dessa kan vara:
- Friluftsliv, stigar
- Jakt och fiske
- Renskötsel
- Turism
- Historiskt och kulturellt viktiga platser
