Analys och utveckling av naturvärden
Vi analyserar och övervakar våra avtalade projekt med vår digitala plattform EcotechAi. Med geografisk information, fältbesök och Ai-driven intelligens skapar vi en helhetsbild och spårbarhet av våra projekt. Området beskrivs utifrån dess biologisk mångfald, kolinlagring och sociala värden och får därmed en god bild av nuvarande och kommande värde.
Komplex data blir tillgänglig med hjälp av Ai
Användarvänlig, robust och effektiv teknik för säker måluppfyllnad
1
Initial bedömning
Projektet skapas med en första analys av förutsättningar för biologisk mångfald, sociala värden och kolinlagring.
Vi samlar och hanterar information från ett stort antal externa databaser och skapar en preliminär bild av projektområdet. Stor volym av tvärvetenskapliga data hanteras med Ai och machine learning för snabb summering, visualisering och analys.
2
Nuläges- och målbeskrivning
En utförlig analys av projektområdet där information och analys av externa datakällor kompletteras och verifieras med fältbesök och provtagning med eDNA.
Utifrån resultat av nulägesanalys formuleras mål för utvecklingen under projekttid.
3
Utveckling och övervakning
Systemet genererar en preliminär skötselplan utifrån målbeskrivning och ingående naturtyper. Efter verifiering och kvalitetssäkring genereras en fullständig projektrapport.
En systematisk uppföljning skapas för varje projekt för att säkerställa måluppfyllnad. Övervakningen sker både digitalt samt med fältbesök.
Verifiering av data i fält
Extern indata verifieras och kompletteras med intern data som skapas i fält. Inventering och bedömning görs digitalt via mobilapp i fält. Provytor, svarsvärden och bilder synkroniseras med Ecotech-plattformen. Sammantaget ger detta en robust och spårbar nulägesbild för planering och utveckling.
Det primära verktyget för att mäta biologisk mångfald är genom naturvärdesbedömning (NVB). Metod och app är betydligt mer detaljerad och utförlig än gängse metod för naturvärdesbedömning. En 10-gradig bedömningsskala ger möjlighet att mäta förändring över tid.
Möjlighet finns att komplettera naturvärdesbdömningen med eDNA. Detta är ett banbrytande begrepp inom den biologiska forskningen och har möjlighet att revolutionera hur vi övervakar och bevarar biologisk mångfald. Genom att analysera de spår av DNA från insektsfällor, vatten- och jordprov fås en fördjupad förståelse av artrikedomen på platsen.
Fjällviol detekterad med ITS-markör. Bladstekel utan svenskt namn (Allantus basalis) detekterad med eDNA från insektsfälla.