Boktips: Skyddsvärd skog
Vare sig du själv äger skog, jobbar med naturvård eller är allmänt intresserad av skogens ekosystem är Skyddsvärd skog – Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning, en utmärkt bok som du inte bör missa.
27 september 2024 | Artikel
Debatten om klimat och svenskt skogsbruk har blivit alltmer polariserad, med en hårdnande ton som går från sakfrågor till personangrepp. Detta är olyckligt och bygger på målkonflikter där olika särintressen kämpar för sin sak, vilket hindrar en konstruktiv dialog.
Skogen och dess ekosystemtjänster har många intressenter. Skogsindustrins växande behov av skogsråvara har resulterat i att allt fler skogar med höga naturvärden avverkas, där den biologiska mångfalden i många fall inte kommer att kunna återskapas. Miljörörelsen å sin sida försöker förhindra avverkning genom att rapportera rödlistade arter, men lyckas ofta bara fördröja processen. Rennäringen har farit illa i det moderna skogsbruket då lavrika skogar, där renarna hittar sin basföda, minskat med mer än 70%.
Politikerna har valt att lyssna nästan uteslutande på skogsindustrin, och anslagen till att bevara och förvalta naturskogar med höga värden minskar, liksom ersättningen för skydd av nya områden. Genom att ta större hänsyn till de olika intressenterna och föra en mer konstruktiv dialog skulle både miljön och skogsbruket kunna gynnas. Vår framtid och klimatet är de största vinnarna om vi kan balansera dessa intressen.
Det finns dock positiva tecken. Sveaskog, det statliga skogsbolaget som förvaltar fyra miljoner hektar skog, har genom sin vd, Erik Brandsma, i olika omgångar framhållit att vi måste bli ”bättre på att balansera flera intressen” (Debatt Land skogsbruk 39). En röst fler borde lyssna på, särskilt då många av Sveriges drygt 300 000 skogsägare efterfrågar alternativ till trakthyggen.
Det finns flera historiska lärdomar att beakta. På 1980-talet var Sverige världsledande inom stålproduktion, men då låg fokus på kvantitet. När Kina tog över marknaden tvingades svensk stålindustri till 10 tuffa år av omställning som utvecklade en industri som blev bäst på högkvalitativt stål. På liknande sätt bör svensk skogsindustri förekomma i stället för att föregås av en omställning som kommer att ske oavsett. Sveriges fantastiska skogsråvara bör förvaltas med fokus på kvalitet och med större hänsyn till skogens alla värden och intressenter.
Funderar du på hur du kan minska ditt företags klimatavtryck? Kontakta oss så berättar vi mer om fightCOtwo.
Vare sig du själv äger skog, jobbar med naturvård eller är allmänt intresserad av skogens ekosystem är Skyddsvärd skog – Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning, en utmärkt bok som du inte bör missa.
Kanada är precis som Sverige ett stort skogsland med en betydande och för landet viktig skogsindustri. I "The State of Canada's Forests Annual Report", som publiceras av Natural Resources Canada, har man fått skarp kritik för att ge en ofullständig och missvisande bild av tillståndet i Kanadas skogar.
Hösten är här, med krispig luft och skogar fyllda av bär och svamp. De synliga svampar vi ser och plockar utgör endast en liten del av helheten. Majoriteten av svamparna växer i marken i enorma nätverk uppbyggda av miljontals trådlika celler.